|
|
|
... eidami sajt, csipetnyi só. A töltelékhez: 5 db tojás, 2 dl tej, 10 dkg reszelt eidami sajt, 1 csokor zöldspárga, só, kevéske reszelt szerecsendió.
Elkészítése:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, vágjuk bele a hideg vajat, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot is. ĺzesítsük csipetnyi sóval, és pár evőkanál hideg vízzel gyúrjuk jól össze. Formázzunk belőle cipót, és... |
|
|
|
|
|
|
|
... olaj.
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezet... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... reszelt héja, csipetnyi só, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 2 tojás, 5 dl tej, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 2 nagy őszibarack, 2 dl őszibaracklé.
Elkészítése:
A lisztet, a sütőport, a citrom reszelt héját, csipetnyi sót és a porcukrot összedolgozom. Egy közepes nagyságú tepsit 10 deka vajjal egyenletesen bekenek. A felvert tojásokat a tejjel simára keverem.... |
|
|
|
|
|
|
|
... pirítjuk. Megsózzuk, köménymaggal ízesítjük, és felöntjük 1 liter vízzel. Fedő alatt kb. 20 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a mélyhűtött fejtett babot. További kb. 10 percig főzzük.
4. A lisztet összegyúrjuk a vajjal, és ezzel besűrítjük a zöldséglevet. Borssal - ízlés szerint borsikafűvel - fűszerezzük. Friss zellerzölddel díszítve tálaljuk. Magos rozskenyér ill... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... cukor 2 kanál kakaó 1 tojást 1 kávés kanál szódabikarbóna egy kevés tejet összegyúrjuk, és két lapot sütünk belőle
Töltelék:
20 dkg cukor 20 dkg vaj ½ liter tejbe 4 evőkanál lisztet ürüre főzzünk, és összekavarjuk a kikevert vajjal rumot, vaníliát is keverünk, hozzá majd töltjük vele a lapot.
Néger kocka
4 tojássárgáját 20 dkg cukorral 10 dkg z... |
|
|
|
|
|
|
|
...
45 dkg vaj,
2,4 dl tejföl,
4 tojássárgája,
porcukor.
A töltelékhez:
baracklekvár vagy
dió, esetleg mák, amit legjobban szeretünk.
A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk.
16 egyforma kis gombócra osztjuk. Jól lezárt nejlonzacskóban más... |
|
|
|
|
|
|
|
...
35 deka lisztet
20 deka vajjal vagy zsírral,
1 csomag sütőporral,
1 citrom levével,
3 evőkanál porcukorral és
3 tojás sárgájával jól összegyúrunk.
A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk.
Töltelék:
3 tojás fehérjét
25 d... |
|
|
|
|
|
|
|
...
25 deka lisztet
10 deka cukorral,
1/2 csomag sütőporral,
15 deka vajjal,
1 tojással,
8 deka héjazott, őrölt mandulával és
1 csomag vanilincukorral összegyúrunk.
Vékony rudacskákat sodrunk a tésztából és kis pereceket formálunk belőle. A világosra sütött pereceket vanilincukorban meghempergetve szolgáljuk fel.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... elegendő lett a tészta)
1/4 csésze liszt
1/4 teáskanál őrölt fahéj
Az almákat hámozd meg, magozd ki és vékonyan szeleteld fel. Egy tálban keverd össze a cukrot, lisztet és fahéjat. Az almát tedd egy nagyobb tálba és öntsd rá a lisztes keveréket. Tedd hútőbe egy egész éjszakára.
Tészta:
2 csésze liszt
1 teáskanál só
2/3 c... |
|
|
|
|
|
|
|
...
35 deka lisztet elkeverünk
1 csomag sütőporral.
A liszt 1/2 részét
25 deka vajjal jól eldolgozzuk, és hűvös helyre félretesszük.
Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2 csomag vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk.
A vajastésztát ujjnyi vastagra ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
25 deka lisztet
1/2 csomag sütőporral,
10 deka vajjal,
5 deka cukorral és
1 evőkanál tejföllel összegyúrunk.
A tésztát két részre osztjuk. Egyik részét tepsibe rakva főtt diós töltelékkel kenjük be vastagon, azután a tészta másik felével betakarva, sütőbe téve sütjük. Sütés után a tésztát kocka alakúra szeleteljük és vanilin-szórócukorral b... |
|
|
|
|
|
|
|
...
45 deka lisztet
20 deka vajjal vagy zsírral összedolgozunk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot,
1 tojást,
1 csomag sütőport,
kevés sót,
2 kanál tejfelt,
1 kanál rumot és
annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s 1/2 cm vastagra nyújtva, az alábbi töltelékkel töltjük meg. A megkent lapokat öss... |
|
|
|
|
|
|
|
... rum
3 dl tej
1 cs. vanília
3 evőkanál grízes liszt
Tészta: A cukrot, tojás sárgáját a vízzel jól kikeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet (amit már összekevertünk a
sütőporral), kakaót és a legvégén a tojásfehérjét. Ezt
egyben kisütjük egy nagy tepsiben, hogy ne legyen magas
a tészta. Ha kihűlt kiszagga... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt
12,5 dkg vaj
csipetnyi só
1 dl víz
A tetejére
2 citrom
2 tojás
15 dkg cukor
8 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet a sóval és a vajjal gyorsan összegyúrjuk. Beledolgozzuk a vizet, és a masszából golyót formálunk. Folpackkal lefedjük, és 2 órára hűtőbe tesszük. 1 citrom héját lereszeljük, és m... |
|
|
|
|
|
|
|
... felfújthoz a citromok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk. Mély tálban a vajat, a cukrot és a citromhéjat habosra keverjük. Állandóan kevergetve egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a lisztet, csipetnyi sót, végül a citromlét. Kivajazott, lisztezett kuglófformába öntjük a masszát, vajjal megkent zsírpapírral letakarjuk, és vízgőz felett 1 óráig főzzük. Az öntethez a citromok... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukrozott gyümölcs
2 citrom
8 dkg vaj
12,5 dkg cukor
1,5 dl tejszín
4 tojás
vaj
8 cukrozott cseresznye
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet az élesztőhöz szitáljuk. A cukrozott gyümölcsöket apróra vágjuk. A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tejszínt, a citrom l... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojássárgákat 4 evőkanál vízzel és 9 dkg cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, majd lassanként hozzáadjuk a maradék cukrot. A tojássárgájához keverjük a lisztet és az őrölt mandulát. A masszát kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, és meleg sütőben megsütjük. Amikor kész, grillrácsra borítjuk, és 12 órára hűtőbe tesszük. Másnap elkészítjük a... |
|
|
|
|
|
|
|
... 30 dkg cukor, 1 citrom leve, 20 dkg kókuszreszelék, a nyújtáshoz: liszt.
Elkészítése:
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Az élesztőt a tejben feloldjuk. A lisztet egy csipet sóval összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tojásos cukrot és az élesztőt beleöntjük, majd alaposan összedolgozzuk. Ezután 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A ... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor
csipetnyi só
8 dkg liszt
6 dkg + 3 dkg vaj
2,5 dl tej
porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A tojásokat a cukorral és a sóval felverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. 6 dkg olvasztott vajat a tejbe keverünk. 1,5 dkg vajjal egy porcelán (agyag) gyümölcstorta-formát kikenünk. A cseresznyét kimagozzuk, leszárítjuk, és a forma aljára szór... |
|
|
|
|
|
|
|
... megszórjuk, majd a kivajazott jénaiba tesszük. A mandulás vajhoz habosra keverjük a vajat, a narancsszörpöt, a tejszínt és a porcukrot. A palacsintákhoz a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojásokat. Vékony, ropogós palacsintákat sütünk, és egy kiskanállal a képen látható módon csipkésre formázzuk a széleit. A megsült palacsintákat egymás tetejére, grillrácsra ... |
|
|
|
|
|